2013-01-13

MANIFEST COORDINADORA DE CENTRES DE SANITAT DE CATALUNYA EN DEFENSA DEL DRETS DELS USUARIS I TREBALLADORS DE LA SANITAT CATALANA

MANIFEST DE LA COORDINADORA DE CENTRES DE SANITAT DE CATALUNYA
EN DEFENSA DELS DRETS DELS USUARIS I TREBALLADORS DE LA SANITAT CATALANA
Es de públic coneixement que estem travessant temps molt difícils, amb especial repercussió en el que, fins ara, es coneixia com estat del benestar. Aquesta repercussió ha consistit en retallades que afecten principalment els serveis socials, l’educació i la sanitat.
En el sector sanitari les retallades posen en perill la continuïtat d’una assistència sanitària que fins ara era un dels baluards de la nostra societat i que està considerada entre les millors del mon.
Des de la coordinadora de centres sanitaris de Catalunya fem una crida als treballadors i als usuaris per defensar una sanitat pública, gratuïta en el moment de la seva prestació, i universal.
Demanem als gestors i als polítics responsabilitat i compromís envers la ciutadania. Ni els usuaris ni els treballadors han de patir les conseqüències de la mala gestió. Abans de retallar s’han de depurar responsabilitats per la mala gestió, eliminar les bosses d’ineficàcia i aprimar el nombre d’alts càrrecs i els seus salaris. No pot ser que hi hagin directius d’hospitals que es consideren públics que cobrin més que el propi Conseller. No pot ser que no es faci públic el que cobren, ni les indemnitzacions que reben quan cessen. Si cobren diners públics, pagats de les nostres butxaques, es de justícia que sapiguem quant els paguem i a canvi de que.
Per la defensa d’una sanitat pública i de qualitat també es necessari defensar el manteniment dels recursos, tant materials com humans, i per tant els drets sociolaborals dels treballadors, i les ratios d’assistència. No acceptarem cap pèrdua de drets ni de llocs de feina i així com demanem responsabilitat als polítics també ho fem amb els interlocutors socials per que no signin cap retallada. En aquest capítol també ens oposem als tancaments de llits, de quiròfans i de centres d’assistència, que allarguen les llistes d’espera i deixen una part de la població en precari.
Com usuaris i com treballadors tenim dret a saber com s’administren els diners de la sanitat. Sabem que molts centres amaguen les comptes o no les entreguen als representants socials. Exigim que es facin públics tots els comptes d’explotació i els balanços comptables dels centres que ofereixen assistència pública; i que es puguin contrastar amb el registre de la seva activitat.
Durant els últims anys hem assistit a la privatització de la gestió de molts centres, i d’una part dels serveis de suport de la sanitat (manteniment, bugaderia, cuines...). Considerem que aquestes pràctiques han contribuït a encarir la sanitat pública i creiem necessari que cessin.
Defensem una sanitat pública gratuïta en el moment de la seva prestació, i per tant estem en contra del copagament i del cobrament del €uro per recepta. L’argument de que així es disminuirà la despesa farmacèutica es fal·laç; un fàrmac és prescrit per un facultatiu sota el seu criteri professional per tractar una malaltia quan ho considera necessari, i cobrar per recepta és gravar la malaltia, especialment a la gent gran o amb rendes limitades, i fins i tot posar en perill els tractaments si, per problemes econòmics, els malalts no adquireixen tots els fàrmacs prescrits.
Per últim volem fer públic el nostre propòsit d’iniciar accions conjuntes en oposició a les retallades. Convidem a tots els treballadors del sector sanitari i a tots els usuaris a participar amb nosaltres en la defensa del sistema sanitari. Com treballadors, com usuaris i com ciutadans no podem tolerar que es posi en perill un dret d’aquesta envergadura.