2013-04-27

NOVES VIES DE FINANÇAMENT DE LA SANITAT CATALANA


Hospitals públics catalans cobren per habitació individual i butaca
 
Noves vies de finançament de la sanitat catalana!!!!!!!!!

Les brutals retallades en sanitat protagonitzades pel Govern d’Artur Mas i en concret pel conseller de Sanitat, Boi Ruiz, i que, com ja es va informar, van reduir la despesa per pacient un 11,3% l’any 2012, han portat a hospitals catalans a buscar noves vies de finançament que estan trencant l’accés universal en condicions d’equitat als serveis públics sanitaris. 
Segons informa aquest dilluns ‘El País’, algunes de les vies alternatives de finançament que utilitzen alguns hospitals és oferir al pacient una habitació privada si paguen per tenir aquestes comoditats o cobrar als familiars per l’ús de butaques reclinables per passar la nit amb l’ingressat. 

L’Hospital Clínic de Barcelona és un dels centres que s’ha acollit a aquestes mesures. Fonts de l’Hospital defensen que la mesura és “voluntària” i està supeditada a que hi hagi “llits lliures”. La tarifa és variable. Si el familiar dorm en una butaca el preu és de 40 euros, mentre que si ho fa en un llit el preu puja als 70 euros. Fonts sindicals del centre critiquen que aquestes pràctiques són “discriminatòries” i denuncien que només poden gaudir del servei “els que s’ho poden permetre”. 

‘El País’ ha recollit les declaracions de la presidenta de la Coordinadora d’Usuaris de la Sanitat, Carme Sabater que assegura que “tornem a parlar de ciutadans de primera i de segona” i afegeix que aquesta recerca de finançament dels hospitals és una altra forma de “copagament”. 

Un altre cas, destapat pel diari ‘El País’ la setmana passada, és el de l’hospital de Sant Pau, que ha obert una via perquè els pacients de cirurgia vascular puguin operar-se previ pagament, sense tenir en compte la llista d’espera. 

I és que la despesa sanitaria des que CiU és al govern no ha parat de reduir-se. El Departament de Salut va reduir el 2011 un 8,5% el pressupost en sanitat, xifra a la que se suma la reducció del 11,3% de despesa per pacient.